Sensorische Informatieverwerking
Sensorische Informatieverwerking (SI) is een belangrijk aspect van de therapie die wij aanbieden. Elk kind ervaart de wereld op zijn eigen unieke manier en bij sommige kinderen kan de verwerking van zintuiglijke prikkels moeilijk zijn. Op deze pagina geven we u meer informatie over SI en hoe wij uw kind kunnen helpen.

Wat is Sensorische Informatieverwerking?
Sensorische Informatieverwerking is het proces waarbij ons zenuwstelsel prikkels uit de omgeving, zoals aanraking, geluid, beweging en andere zintuiglijke ervaringen, ontvangt, verwerkt en organiseert. Bij sommige kinderen verloopt dit proces niet optimaal, waardoor ze moeite hebben met het verwerken van prikkels. Dit kan invloed hebben op hun gedrag, concentratie, motoriek en sociaal functioneren. Bij Flip Ergotherapie helpen we kinderen om deze prikkels op een effectievere manier te verwerken, zodat ze beter kunnen functioneren in hun dagelijks leven.

Hoe herken je problemen met Sensorische Informatieverwerking?
Sensorische Informatieverwerking heeft invloed op hoe kinderen reageren op zintuiglijke prikkels uit hun omgeving, zoals geluiden, aanrakingen en beweging. Kinderen die moeite hebben met het verwerken van deze prikkels, kunnen op verschillende manieren reageren. Ze kunnen bijvoorbeeld overgevoelig zijn voor bepaalde geluiden, aanrakingen of texturen, of juist minder gevoelig voor prikkels en daardoor moeilijker alert blijven. Dit kan invloed hebben op hun concentratie, motoriek, sociaal gedrag en emoties.
Als een kind bijvoorbeeld snel afgeleid is door geluiden, moeite heeft met bepaalde motorische handelingen of zich vaak anders gedraagt dan andere kinderen in vergelijkbare situaties, kan dit wijzen op prikkelverwerkingsproblemen.

Hoe kan Flip Ergotherapie helpen?
We onderzoeken hoe een kind prikkels ervaart en verwerkt, en wat dit betekent voor zijn of haar ontwikkeling. We brengen het zintuiglijke profiel van het kind in kaart door middel van vragenlijsten en observaties, waarbij we letten op verschillende zintuigsystemen, zoals:
-
Visueel (hoe verwerkt een kind beelden?)
-
Auditief (wordt een kind snel afgeleid door geluiden?)
-
Tactiel (hoe reageert een kind op aanraking en texturen?)
-
Vestibulair (evenwicht & beweging, voelt een kind zich stevig in zijn lijf?)
-
Proprioceptief (lichamelijk besef, hoe goed voelt een kind waar zijn lichaam zich bevindt?)
-
Oraal (smaak & geur, is een kind gevoelig voor bepaalde smaken of texturen?)
-
Interoceptie (hoe goed voelt een kind signalen van binnenuit, zoals honger, dorst of emoties?)
Door inzicht te krijgen in hoe een kind deze prikkels ervaart, kunnen we samen met ouders, leerkrachten en het kind zelf werken aan aanpassingen in de omgeving en dagelijkse routine. Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken en zorgen voor meer rust, focus en plezier.
Neem contact op voor meer informatie
Heeft uw kind moeite met sensorische informatieverwerking? Neem dan contact met ons op voor een afspraak of meer informatie.