De basis van leren: beweging

Beweging is voor een kind de eerste manier om contact te maken met de wereld. Al spelend, kruipend en springend leert het zijn eigen lichaam kennen en beheersen. Wat veel mensen niet weten, is dat juist het vermogen om stil te kunnen zitten – bijvoorbeeld op een stoel in de klas – één van de moeilijkste motorische vaardigheden is. Als een kind dat nog niet lukt, betekent dat vaak dat het lichaam nog niet helemaal klaar is om te leren in een schoolse setting.

Ik richt me op de neuromotorische rijpheid van het brein: de fysieke basisvoorwaarden die nodig zijn om tot leren en ontwikkelen te komen. Pas als deze fundamenten stevig zijn, kan een kind ook echt laten zien wat het weet en kan.

Signalen onrijp brein

Als de neuromotorische rijping nog niet volledig is, kunnen er allerlei uitdagingen ontstaan. Denk aan moeite met concentreren, plannen en organiseren. Deze kinderen vinden het vaak lastig om stil te zitten of rechtop te blijven zitten in de klas. Ze lopen vast bij schoolvakken of raken snel overprikkeld. Soms begrijpen ze verbale instructies wel, maar lukt het niet om deze om te zetten in handelen. Ze onthouden losse feiten, maar hebben moeite met het leggen van verbanden of missen het overzicht. Ook kunnen ze blijven schrijven in spiegelbeeld, een slordig handschrift houden of woord voor woord blijven spellen. Al deze signalen zijn vaak terug te herleiden naar de manier waarop het brein verbindingen heeft gelegd – of juist nog niet goed genoeg heeft kunnen maken.

Neuromotorische ontwikkeling

De ontwikkeling van een kind begint met reflexen, daarna volgt de verwerking van zintuiglijke prikkels, dan de voorkeur voor een hersenhelft (dominantie), vervolgens de samenwerking tussen beide hersenhelften, en uiteindelijk de ontwikkeling van de meest complexe vaardigheden. Als deze ‘ontwikkelingsweg’ goed is aangelegd, is het kind klaar om optimaal te leren.

Met een neuromotorische screening kunnen we in kaart brengen of er nog oude reflexpatronen actief zijn die de ontwikkeling belemmeren. Deze reflexen vormen namelijk de basis van allerlei complexere handelingen. We zien regelmatig dat deze reflexen onrijp blijven bij kinderen waarbij er bijvoorbeeld complicaties waren tijdens de zwangerschap of bevalling.

Samen kijken we of een oefenprogramma bij jullie gezin past. De oefeningen worden zorgvuldig afgestemd op het kind en regelmatig geëvalueerd en bijgestuurd. Omdat de ontwikkeling tijd nodig heeft, duurt het traject vaak langer dan zes maanden. De oefeningen worden ondersteund met duidelijke video’s voor thuis en er worden aanvullende tips gegeven voor activiteiten die de ontwikkeling kunnen versterken.

Neem contact op voor meer informatie

Heeft uw kind moeite met dagelijkse handelingen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie over hoe wij kunnen helpen.